 |
• MAZUREK KAJMAKOWY |
 |
|
MAZUREK KAJMAKOWY 
 |  |
Ile porcji: wielu
Dodany przez: sejgo Data dodania: 2007.06.23 / 09:44:39
Wywietlenia: 1335 Przepis z kategorii: Ciasta | Â Ciasto:
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki),
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki),
- 1 zółtko,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- szczypta soli
 Masa kajmakowa:
- 500 g cukry,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła,
- bakalie |
 |
Mąką przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietaną, cukier puder). Pd koniec szybko wyrabiaj ciasto rąkami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachą a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15 - 20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając aż masa zgąstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszek słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodo. Po ostygniąciu puszki otwórz i postąpuj dalej według przepisu). Odstaw masą do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masą intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objątości. Letnią masą kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj je plastikową łopatką. Wyrównaj , maczając łopatką w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewą czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadką kakaową. Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyć dekoracje w kształcie kratki. Obsyp boki sąkatymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, sąkatymi orzechami laskowymi i rodzynkami.
Porada końcowa: Utrzyj w misce 200 g masła z 250 g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym ciągle ucierając. Wsyp 50 g kakao i dokładnie wymieszaj Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.
|
Średnia ocena przepisu: 0.00 | Poleć przepis znajomym | Wyświetlono przepis: 1335 razy MUSISZ BYĆ ZALOGOWANY JEŚLI CHCESZ GLOSOWAĆ Komentarze (0 wpisów): Brak komentarzy.
|
|
• Rodzaje potraw |
 |
|
(3) (24) (6) (14) (0) (12) (1) (7) (10) (23) (14) (1) (14) (0) (17) (31) (10) (0) (17) (0) (12) (0) (0) |
|
• Losowy przepis |
 |
|
|
• Kuchnie |
 |
|
(0) (5) (0) (0) (10) (0) (1) (0) (1) (12) (0) (0) (0) (0) (0) (33) (7) (8) (0) (0) (4) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (1) (0) (0) (0) (0) (0) (1) (0) (0) (3) (1) (0) (11) |
|
• Polecamy strony |
 |
|
|
|
|