Przepisy od A do Z:
[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Inne]
• konto


Nowe konto

Szukaj


• MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

 

Inne zdjęcia

Informacje Składniki
Ile porcji: wielu
Dodany przez: sejgo
Data dodania: 2007.06.23 / 09:44:39
Wyœwietlenia: 1269
Przepis z kategorii: Ciasta
• Ciasto:
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki),
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki),
- 1 zółtko,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- szczypta soli
• Masa kajmakowa:
- 500 g cukry,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła,
- bakalie

Sposób przyrządzenia
Mąką przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietaną, cukier puder). Pd koniec szybko wyrabiaj ciasto rąkami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachą a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15 - 20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając aż masa zgąstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszek słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodo. Po ostygniąciu puszki otwórz i postąpuj dalej według przepisu). Odstaw masą do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masą intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objątości. Letnią masą kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj je plastikową łopatką. Wyrównaj , maczając łopatką w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewą czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadką kakaową. Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyć dekoracje w kształcie kratki. Obsyp boki sąkatymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, sąkatymi orzechami laskowymi i rodzynkami.
Porada końcowa: Utrzyj w misce 200 g masła z 250 g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym ciągle ucierając. Wsyp 50 g kakao i dokładnie wymieszaj Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.


Średnia ocena przepisu: 0.00 | Poleć przepis znajomym | Wyświetlono przepis: 1269 razy

MUSISZ BYĆ ZALOGOWANY JEŚLI CHCESZ GLOSOWAĆ

Komentarze (0 wpisów):

Brak komentarzy.

• Rodzaje potraw
Alkohole (3)
Ciasta (24)
Dania mięsne (6)
Desery (14)
Dania dla dzieci (0)
Grzyby (12)
Kasza i ryż (1)
Makarony (7)
Na grilla (10)
Napoje (23)
Pierogi i knedle (14)
Pizze (1)
Przekąski (14)
Przetwory (0)
Ryby (17)
Sałaty i surówki (31)
Sosy (10)
Potrawy świąteczne (0)
Warzywa (17)
Potrawy wegetariańskie (0)
Zupy (12)
Diety (0)
Inne (0)
• Losowy przepis
Napój z kwasu burakowego (Napoje)

Dodany przez:
sejgo
Ocena: 0.00
Komentarzy:
0
Wyświetlenia:
1328
• Kuchnie
Kuchnia amerykańska (0)
Kuchnia angielska (5)
Kuchnia argentyńska (0)
Kuchnia australijska (0)
Kuchnia austriacka (10)
Kuchnia belgijska (0)
Kuchnia brazylijska (1)
Kuchnia bułgarska (0)
Kuchnia chilijska (1)
Kuchnia chińska (12)
Kuchnia cypryjska (0)
Kuchnia czeska (0)
Kuchnia duńska (0)
Kuchnia egipska (0)
Kuchnia filipińska (0)
Kuchnia francuska (33)
Kuchnia grecka (7)
Kuchnia hiszpańska (8)
Kuchnia holenderska (0)
Kuchnia indonezyjska (0)
Kuchnia indyjska (4)
Kuchnia islandzka (0)
Kuchnia japońska (0)
Kuchnia jordańska (0)
Kuchnia kolumbijska (0)
Kuchnia koreańska (0)
Kuchnia kostarykańska (0)
Kuchnia kubańska (0)
Kuchnia litewska (1)
Kuchnia malajska (0)
Kuchnia marokańska (0)
Kuchnia meksykańska (0)
Kuchnia nepalu (0)
Kuchnia niemiecka (0)
Kuchnia portorykańska (1)
Kuchnia serbska (0)
Kuchnia szwedzka (0)
Kuchnia turecka (3)
Kuchnia węgierska (1)
Kuchnia wietnamska (0)
Kuchnia włoska (11)
• Polecamy strony
• Kuchnie świata
Kuchnia amerykańska (0) |Kuchnia angielska (5) |Kuchnia argentyńska (0) |Kuchnia australijska (0) |Kuchnia austriacka (10) |Kuchnia belgijska (0) |Kuchnia brazylijska (1) |Kuchnia bułgarska (0) |Kuchnia chilijska (1) |Kuchnia chińska (12) |Kuchnia cypryjska (0) |Kuchnia czeska (0) |Kuchnia duńska (0) |Kuchnia egipska (0) |Kuchnia filipińska (0) |Kuchnia francuska (33) |Kuchnia grecka (7) |Kuchnia hiszpańska (8) |Kuchnia holenderska (0) |Kuchnia indonezyjska (0) |Kuchnia indyjska (4) |Kuchnia islandzka (0) |Kuchnia japońska (0) |Kuchnia jordańska (0) |Kuchnia kolumbijska (0) |Kuchnia koreańska (0) |Kuchnia kostarykańska (0) |Kuchnia kubańska (0) |Kuchnia litewska (1) |Kuchnia malajska (0) |Kuchnia marokańska (0) |Kuchnia meksykańska (0) |Kuchnia nepalu (0) |Kuchnia niemiecka (0) |Kuchnia portorykańska (1) |Kuchnia serbska (0) |Kuchnia szwedzka (0) |Kuchnia turecka (3) |Kuchnia węgierska (1) |Kuchnia wietnamska (0) |Kuchnia włoska (11) |
dajluz.pl 2007 Wszelkie prawa zastrzeżone