Przepisy od A do Z:
[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Inne]
• konto


Nowe konto

Szukaj


• Wątróbki smażone po chińsku

Wątróbki smażone po chińsku

 

Informacje Składniki
Ile porcji: wielu
Dodany przez: sejgo
Data dodania: 2007.06.24 / 12:48:02
Wyœwietlenia: 1537
Przepis z kategorii: Kuchnia chińska
45 dag wątróbek kurzych
1 lekko roztrzepane jajko
mąka ziemniaczana
4 szklanki oleju
1 czubata szklanka sałaty pokrajanej w paseczki
1 cytryna pokrajana w ósemki (dowolnie)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka “piąciu przypraw”; zmielonego ziela angielskiego lub cynamonu
Marynata:
1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy
sok z plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sosu sojowego
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia
Sól wymieszać z “piącioma przyprawami”, zielem angielskim lub cynamonem, mocno podgrzać na suchej patelni, przesypać na talerzyk, odstawić. Każdą wątróbką rozdzielić. Do garnka o pojemności 4 I wlać wody. Zagotować na dużym ogniu. Włożyć wątróbki, zestawić garnek z gazu, przykryć, pozostawić na 30 sek, nastąpnie przelać do cedzaka, osączyć, osuszyć czystą ściereczką. Wątróbki starannie wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 45 min, osączyć. Roztrzepane jajko wymieszać z wątróbkami, obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Podzielić na dwie cząści. 4 szklanki oleju rozgrzać utrzymując duży ogień. Sprawdzić temperaturą wkładając kawałek cebuli dymki, gdy zacznie szybko poruszać sią po powierzchni i nabierze brunatnego koloru, można przystąpić do smażenia. Kłaść pojedynczo połową wątróbek na gorący olej, zmniejszyć płomień na średni, smażyć na złoty kolor. Wybrać wątróbki łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem, osączyć z oleju. Olej rozgrzać i smażyć drugą połową. Półmisek wyłożyć paseczkami sałaty, ułożyć wątróbki na zieleninie, przybrać ósemkami cytryny. Sól z przyprawami podawać oddzielnie.


Średnia ocena przepisu: 0.00 | Poleć przepis znajomym | Wyświetlono przepis: 1537 razy

MUSISZ BYĆ ZALOGOWANY JEŚLI CHCESZ GLOSOWAĆ

Komentarze (0 wpisów):

Brak komentarzy.

• Rodzaje potraw
Alkohole (3)
Ciasta (24)
Dania mięsne (6)
Desery (14)
Dania dla dzieci (0)
Grzyby (12)
Kasza i ryż (1)
Makarony (7)
Na grilla (10)
Napoje (23)
Pierogi i knedle (14)
Pizze (1)
Przekąski (14)
Przetwory (0)
Ryby (17)
Sałaty i surówki (31)
Sosy (10)
Potrawy świąteczne (0)
Warzywa (17)
Potrawy wegetariańskie (0)
Zupy (12)
Diety (0)
Inne (0)
• Losowy przepis
Kawa parzona po turecku (Napoje)

Dodany przez:
sejgo
Ocena: 0.00
Komentarzy:
0
Wyświetlenia:
1710
• Kuchnie
Kuchnia amerykańska (0)
Kuchnia angielska (5)
Kuchnia argentyńska (0)
Kuchnia australijska (0)
Kuchnia austriacka (10)
Kuchnia belgijska (0)
Kuchnia brazylijska (1)
Kuchnia bułgarska (0)
Kuchnia chilijska (1)
Kuchnia chińska (12)
Kuchnia cypryjska (0)
Kuchnia czeska (0)
Kuchnia duńska (0)
Kuchnia egipska (0)
Kuchnia filipińska (0)
Kuchnia francuska (33)
Kuchnia grecka (7)
Kuchnia hiszpańska (8)
Kuchnia holenderska (0)
Kuchnia indonezyjska (0)
Kuchnia indyjska (4)
Kuchnia islandzka (0)
Kuchnia japońska (0)
Kuchnia jordańska (0)
Kuchnia kolumbijska (0)
Kuchnia koreańska (0)
Kuchnia kostarykańska (0)
Kuchnia kubańska (0)
Kuchnia litewska (1)
Kuchnia malajska (0)
Kuchnia marokańska (0)
Kuchnia meksykańska (0)
Kuchnia nepalu (0)
Kuchnia niemiecka (0)
Kuchnia portorykańska (1)
Kuchnia serbska (0)
Kuchnia szwedzka (0)
Kuchnia turecka (3)
Kuchnia węgierska (1)
Kuchnia wietnamska (0)
Kuchnia włoska (11)
• Polecamy strony
• Kuchnie świata
Kuchnia amerykańska (0) |Kuchnia angielska (5) |Kuchnia argentyńska (0) |Kuchnia australijska (0) |Kuchnia austriacka (10) |Kuchnia belgijska (0) |Kuchnia brazylijska (1) |Kuchnia bułgarska (0) |Kuchnia chilijska (1) |Kuchnia chińska (12) |Kuchnia cypryjska (0) |Kuchnia czeska (0) |Kuchnia duńska (0) |Kuchnia egipska (0) |Kuchnia filipińska (0) |Kuchnia francuska (33) |Kuchnia grecka (7) |Kuchnia hiszpańska (8) |Kuchnia holenderska (0) |Kuchnia indonezyjska (0) |Kuchnia indyjska (4) |Kuchnia islandzka (0) |Kuchnia japońska (0) |Kuchnia jordańska (0) |Kuchnia kolumbijska (0) |Kuchnia koreańska (0) |Kuchnia kostarykańska (0) |Kuchnia kubańska (0) |Kuchnia litewska (1) |Kuchnia malajska (0) |Kuchnia marokańska (0) |Kuchnia meksykańska (0) |Kuchnia nepalu (0) |Kuchnia niemiecka (0) |Kuchnia portorykańska (1) |Kuchnia serbska (0) |Kuchnia szwedzka (0) |Kuchnia turecka (3) |Kuchnia węgierska (1) |Kuchnia wietnamska (0) |Kuchnia włoska (11) |
dajluz.pl 2007 Wszelkie prawa zastrzeżone