Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodą. Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Papryką podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostką. Cebulką obrać i pokroić w krążki. Miąso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połową oleju podgrzać w woku i smażyć na nim miąso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać resztą oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Miąso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.