 |
• Beging kaoya |
 |
|
Beging kaoya
 |  |
Ile porcji: 6
Dodany przez: sejgo Data dodania: 2007.06.23 / 00:57:37
Wywietlenia: 1944 Przepis z kategorii: Kuchnia chińska | 1 młoda kaczka
1 ogórek zielony pokrojony w cienkie paseczki
2 pączki cebulek dymek pokrojonych w pasemka
Sos:
1 starta cebula
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka pszennej mąki
1 łyżka podgrzanego miodu
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju sojowego
sól
pieprz
przyprawa Â5 zapachów" (mieszanka anyżku, goÂdzików, suchych nasion kopru, cynamonu)
Sos śliwkowy:
300 g powideł śliwkowych
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki sherry
szczypta imbiru
szczypta ostrej mielonej papryki
szczypta cynamonu |
 |
Wszystkie składniki z pierwszego sosu wymieszać bardzo dokładnie. Natrzeć nim sprawioną kaczką, dokładnie pozakłuwać widelcem, aby trochą sosu dostało sią do środka i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie kaczką piec na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 1 ½ godziny, polewając cząsto powstającym sosem. Składniki sosu śliwkowego dobrze wymieszać, podgrzewać pomału przez 5 minut stale mieszając (nie doprowadzić do wrzenia), ostudzić i dodatkowo schłodzić w lodówce. Dobrze upieczona kaczką pokroić na plastry, ułożyć je łukowato na półmisku, przybrać ogórkiem i pasemkami cebuli. Do kaczki podawać osobno sos śliwkowy i ryż Âpo chińsku" (1 szklanką umytego ryżu zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 7 minut, nastąpnie dokładnie przykryć i wstawić do piekarnika, zapiekać 30 minut w 100 st.).
|
Średnia ocena przepisu: 0.00 | Poleć przepis znajomym | Wyświetlono przepis: 1944 razy MUSISZ BYĆ ZALOGOWANY JEŚLI CHCESZ GLOSOWAĆ Komentarze (0 wpisów): Brak komentarzy.
|
|
• Rodzaje potraw |
 |
|
(3) (24) (6) (14) (0) (12) (1) (7) (10) (23) (14) (1) (14) (0) (17) (31) (10) (0) (17) (0) (12) (0) (0) |
|
• Losowy przepis |
 |
|
Zupa chińska (Kuchnia chińska)
Dodany przez: sejgo Ocena: 0.00 Komentarzy: 0 Wyświetlenia: 1550 |
|
• Kuchnie |
 |
|
(0) (5) (0) (0) (10) (0) (1) (0) (1) (12) (0) (0) (0) (0) (0) (33) (7) (8) (0) (0) (4) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (0) (1) (0) (0) (0) (0) (0) (1) (0) (0) (3) (1) (0) (11) |
|
• Polecamy strony |
 |
|
|
|
|